Zelf tuinmeubels maken? 5 tips

Zelf tuinmeubels maken? 5 tips

Ben je graag creatief bezig en wil je geld besparen op een nieuwe tuinset? Ga dan zelf aan de slag en maak je eigen tuinmeubels van bijvoorbeeld pallets of steigerhout. Als je oude materialen gebruikt ben je ook nog eens duurzaam bezig! Ben je benieuwd naar ideeën en wil je goed voorbereid aan de slag gaan? Lees dan deze vijf tips.

Welke materialen gebruik je?

Voor je eigengemaakte tuinset kun je aan de slag met van allerlei materialen, zoals pallets, steigerhout, schuttingplanken en steigerbuizen. Er zijn legio voorbeelden te vinden van loungesets gemaakt van pallets, hier zijn zelfs doe-het-zelfboeken over geschreven. Het voordeel van pallets? Ze zijn al een constructie op zichzelf, kunnen tegen een stootje en zijn gemakkelijk te bewerken. Met steigerbuizen geef je meubels een industrieel uiterlijk, deze zijn oerdegelijk en verkrijgbaar in allerlei vormen zodat je je creativiteit de vrije loop kunt geven. Ze zullen zeker niet misstaan onder jouw terrasoverkapping.

Wat voor meubels kun je zelf maken?

Als je op Google zoekt naar ‘zelfgemaakte tuinmeubel’ kom je legio voorbeelden tegen. Van ligbedden en hoekbanken tot picknicktafels en bijzettafels, je kunt het zo gek niet bedenken maar je kunt het zelf maken. Een opvallende creatie die wij tegenkwamen: een heuse gekleurde buitenbar met krukken van pallets en planken. Of wat dacht je van karakteristieke wijnvaten, hiervan kun je ongekend leuke stoelen en tafels van maken. Hiermee geef je bijvoorbeeld jouw terrasoverkapping of carport een unieke uitstraling.

Welk gereedschap heb je nodig?

Afhankelijk van welke materiaal je gebruikt en hoe ingewikkeld het ontwerp dat je wilt maken is, heb je bepaald gereedschap nodig. Wat zeker van pas komt is natuurlijk een boormachine om schroeven aan te draaien en gaten te boren. Omdat je geen last wilt hebben van vervelende splinters is schuurpapier of een schuurmachine ook geen overbodige luxe. Met een zaag, of beter nog een afkortzaag, maak jij je meubels netjes op maat. Een lintmeter, timmermanspotlood en een winkelhaak zullen ook van pas komen.

tuinmeubels maken

Zelf een ontwerp bedenken of een handleiding gebruiken?

Wil je een meubel dat precies past op jouw terras of ben je graag creatief: bedenk dan zelf een ontwerp voor jouw tuinmeubel. Voor wie dit te veel van het goede is, zijn er gelukkig ook talloze werktekeningen te vinden op het internet. Op YouTube vind je daarnaast handige video’s waarbij alles stap voor stap wordt uitgelegd.

De finishing touch

Je kunt ervoor kiezen om je meubelstuk onbewerkt te laten. Het zal dan wel snel grijs worden door de weersinvloeden zoals vochtigheid en uv-straling. Als je het iets serieuzer aan wilt pakken, dan kun je het behandelen. Met beits bescherm je het hout onder andere tegen vocht, schimmel en houtrot. Ook kun je de meubels een kleurtje geven, zodat oneffenheden onzichtbaar worden, er leuk uitzien en duurzamer worden.

Reacties zijn gesloten.